Sparen of beleggen?

Het vliegt je momenteel om de oren: de spaarrente is laag. En met laag wordt dan bedoeld: éxtreem laag. Op borrels en verjaardagen hoor je dikwijls langskomen dat 'je nog moet gaan betalen om je spaargeld op de bank te mogen zetten' en dat 'je beter kunt gaan beleggen'. Hoe zit dat nu precies?

De spaarrente
De spaarrente bij de bekende grootbanken is momenteel slechts rond de 0,05% op een direct opneembare spaarrekening. De inflatie (= stijging algemeen prijspeil) is opgelopen tot 1,5% (in november 2017) en in combinatie met de lage spaarrente betekent dit dat het geld op je spaarrekening in rap tempo minder waard wordt.

Ondanks dat het dus steeds minder oplevert, blijven mensen toch massaal sparen. Eén van de redenen  hiervoor is dat het verstandig is om direct opeisbaar geld achter de hand te hebben voor onverwachte uitgaven. Een andere reden is dat mensen het gevoel van zekerheid dat met de spaarrekening samengaat, waarderen. Het gevoel van zekerheid is voor veel mensen minder bij een van de meest bekende alternatieven van de spaarrekening, namelijk beleggen.

Beleggen
Beleggen kan een alternatieve manier zijn om met het spaargeld om te gaan. Het verschaft de mogelijkheid om een hoger rendement (= meer opbrengsten) te behalen dan als je het geld op de spaarrekening laat staan. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat de waarde van het belegde geld daalt. Om te bepalen of beleggen voor jou een aantrekkelijk alternatief op de spaarrekening is, is het uiteraard van belang dat je voldoende geïnformeerd bent. Onderstaand kun je daarom alvast een aantal weetjes over beleggen lezen. In het maken van de uiteindelijke keuze, is het tevens verstandig om je voldoende te laten informeren door een expert.

1. Wat is beleggen?
Beleggen is door de Dikke van Dale gedefinieerd als 'geld aan iets besteden waarvan je hoopt dat het in waarde zal stijgen'. Beleggen is dus kort gezegd een investering waarbij geld wordt ingelegd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Waar geld in geïnvesteerd wordt, hangt af van de belegger. Voorbeelden zijn aandelen, obligaties, opties en beleggingsfondsen.

Beleggers kunnen geld verdienen als de beurskoers van een belegging stijgt. Deze koers hangt af van vraag en aanbod: wanneer de vraag naar een bepaalde belegging groter is dan het aanbod van deze belegging, stijgt de keurs. Als het tegenovergestelde het geval is, daalt deze. Je kunt als belegger niet direct op de beurs kopen en verkopen; je gebruikt hiervoor een bank of broker (= een partij die voor beleggers handelt op de beurs).

2. Beleggen kan al met een relatief klein bedrag per maand.
Je hoeft geen extreem groot vermogen te hebben. Tegenwoordig kun je bij veel banken al beleggen vanaf 50 euro per maand.

3. Begeleid beleggen
Zelfstandig beleggen vereist tijd en kennis. Als je de kennis nog niet bezit, kun je overwegen om een cursus, e-learnings en/of workshops te volgen. Er is online bovendien veel informatie te vinden. Echter, je kunt er ook voor kiezen om begeleid te beleggen bij een bank. De bank beheert op deze manier jouw fonds, op basis van jouw voorkeuren en risicoprofiel.

4. Risico verkleinen
Hoewel de kans dat het belegde geld in waarde zal verminderen niet weg te nemen is, is het wel mogelijk om het risico te verkleinen. Dit kan door middel van een goed gespreide portefeuille (= het geheel van de beleggingen van een belegger). Dit wil zeggen dat je verwachte waardeschommelingen spreidt: als de koers van de ene belegging stijgt, daalt de ander. De koersbewegingen dempen elkaar dan, als het ware.

Een andere manier om het risico te verkleinen is het verstandig bepalen van de hoeveelheid geld die je wilt beleggen: zorg dat je een buffer op je spaarrekening hebt staan om eventuele verliezen op te vangen en beleg niet met geld dat je hebt geleend.


Ga het avontuur aan met het #PLANFORSUCCESS digitaal programma

En behaal jouw financiële doelen zonder kwaliteitsverlies van leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

INSTAGRAM FEED