Ja, ik wil... met nieuwe wetgeving

Het huwelijk in gemeenschap van goederen is een tijd lang het standaard bruiloftsarrangement geweest, maar sinds 1 januari 2018 is dit niet langer het geval. In de nieuwe regeling is beperkte gemeenschap van goederen de standaard. Wat zijn nu precies de verschillen, zijn er nog andere alternatieven en welk bruiloftsarrangement past het beste bij jou en jouw partner?

Gemeenschap van goederen

Trouwen in gemeenschap van goederen betekent dat alle bezittingen en schulden van de bruid en de bruidegom gemeenschappelijk worden nadat het huwelijk is voltrokken. Dit geldt ook voor alle bezittingen en alle schulden die er tijdens het huwelijk worden opgebouwd. In het geval van een scheiding moeten de partners in beginsel zowel de bezittingen als de schulden in tweeën verdelen. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld een erfenis (tenzij deze een uitsluitingsclausule bevat), aandelen en schulden die één van de partners heeft gemaakt maar waar de ander niets van weet.

Beperkte gemeenschap van goederen

Vanaf 1 januari 2018 trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen als je niets apart regelt bij de notaris. Bij het trouwen in beperkte gemeenschap van goederen geldt dat bezittingen of schulden van vóór het huwelijk niet in de gezamenlijke boedel vallen. Dit geldt ook voor schenkingen, giften en erfenissen die tijdens het huwelijk zijn ontvangen. Net als bij algehele gemeenschap van goederen is het vermogen dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd wél gemeenschappelijk. Het is dus nog steeds het geval dat de ene partner ook verantwoordelijk is voor de schulden die tijdens het huwelijk zijn gemaakt door de andere partner, maar waar hij of zij geen weet van had.

Huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden moeten bij een notaris worden opgesteld om geldig te worden verklaard. Met uitzondering van bepaalde dwingende wetsbepalingen en een aantal randvoorwaarden zijn de huwelijkse voorwaarden vormvrij. Dit betekent dat je de voorwaarden in principe kunt inrichten op de manier die je zelf wilt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat bepaalde goederen wél en bepaalde goederen juist niét gemeenschappelijk worden, maar je kunt ook iedere gemeenschap van goederen uitsluiten. Ook verrekenbedingen kunnen worden opgenomen in de huwelijkse voorwaarden. Een verrekenbeding is een afspraak over de manier waarop het inkomen en/of het vermogen wordt verrekend.

Administratieve discipline

Het trouwen in beperkte gemeenschap van goederen of het laten opstellen van huwelijkse voorwaarden vereist enige vorm van administratieve discipline, aangezien er bij een scheiding moet worden aangetoond dat bepaalde bezittingen en schulden persoonlijk bezit zijn. Als dit niet lukt, kunnen er bij een eventuele scheiding problemen ontstaan. Bovendien is het de bedoeling dat waardeveranderingen van het persoonlijk vermogen tijdens het huwelijk worden bijgehouden.

Welk huwelijksarrangement past bij jou?

Het huwelijksarrangement dat bij je past, wordt overwegend bepaald door de persoonlijke voorkeuren en de persoonlijke situatie van jou en jouw partner. Houd er bovendien rekening mee dat er extra kosten gemoeid gaan met alle huwelijksarrangementen die niét de standaard (beperkte gemeenschap van goederen) zijn. Als je wilt trouwen in (algehele) gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden wilt laten opstellen, moet dit namelijk worden geregeld bij een notaris. Hier wordt doorgaans een bedrag voor gerekend dat varieert van ongeveer zeshonderd tot meer dan duizend euro.

Ga het avontuur aan met het #PLANFORSUCCESS digitaal programma

En behaal jouw financiële doelen zonder kwaliteitsverlies van leven.

1 opmerking:

INSTAGRAM FEED